Boom

Bomen en mensen werken al heel lang samen, ook in spirituele zin. De boom spreekt in vorm of als beeld tot ons en de Dryad als ons welgezinde Spirit of energie helpt ons met haar inspiratie. Hiervoor is het belangrijk om meer te begrijpen van de boom. Niet alleen is de boom dominant aanwezig in de natuur, hij heeft ook een grote rol in de cultuur. De boom stond aan de wieg van ons geloof, onze industrie, onze kunst en is nog altijd beeldbepalend in ons landschap.
De boom kan ook een grote speler zijn in ons ontwikkelingsproces. Een aantal kwaliteiten van de boom kan namelijk als spiegel dienen voor elke leider, of deze nu naar zichzelf kijkt of naar de mens waarmee hij of zij werkt. Niet alleen door de analogie van het boombeeld, maar ook omdat bomen ook complementair aan ons zijn. Waar zij groen zijn, zijn wij rood, waar wij bewegen staan zijn stil. Waar wij sterven leven zij voort, waar wij voortleven sterven zij. Wij ademen elkaar.

De mens is in zijn ontwikkeling gevormd door de bomen en de bomen worden nu gevormd door ons. Cultuurhistorisch beheer of gebruik van bomen is een duurzame en respect volle manier om met het product, het hout van een boom te oogsten. In cultuur gebrachte bomen leven veel langer en nemen als het ware deel aan de maatschappij. De knotwilgen, grienden en hakhoutbomen verdienen zo hun eigen plek. Natuur en cultuur: wie weet heeft van hun relatie, kijkt in een leerzame spiegel.

Wortels

Deze vertellen het verhaal over waar jij van afstamt. Wortels staan voor het milieu of de cultuur waar jouw wieg stond. Wortels als zijnde afkomst bepaalden vroeger (en grotendeels ook nog nu) wie jij later werd. Hoewel, de moderne mens kan als nooit tevoren in vrijheid kiezen zich te ontwikkelen en daarbij te staan voor wie hij of zij is. Wie daarbij echter de wortels vergeet, zal geen aarding vinden voor deze ontwikkeling. Bewustzijn van je wortels is de sleutel. Je verdiepen in de geschiedenis van onze wortels, onze cultuur, helpt je te staan voor wie je bent. Dit gaat verder dan je zelf kunt bedenken. Je wortels zijn het collectief. Gisteren, vandaag en morgen.

Stam

Boom en mens staan rechtop tussen hemel en aarde. Ze zijn de kroonscheppingen van het planten- en dierenrijk. We lijken op elkaar, en veel boomwoorden hebben hun weg naar de mensentaal gevonden. Wortels, kruin, vertakkingen, tak(k)en, en natuurlijk stam en afstammen…  zoekt eerst in de wortel naar stevigheid en voeding. Zo kan de stam veilig groeien, want bij leiders geldt de oude boomwijsheid ‘hoge bomen vangen veel wind’

Kruin

Vrijelijk kunnen ontvangen wat er is, in autonomie. Vrijheid betekent creativiteit, het onbelemmerd stromen van creatieve krachten. In de kruin vinden aarde en kosmos elkaar en is er louter schepping. Simpel? Niet helemaal, want er is in het verleden een dak geplaatst tussen mens en kosmos, in de vorm van verschillende instituten die een rechtstreekse verbinding verhinderen. Wortel en kruin waren afgesneden. Tegenwoordig zijn we weer beter in staat om autonoom te leven, de verbinding te herstellen. Maar dat gaat niet vanzelf! Massaal zijn we op zoek en de boom helpt ons graag een handje.

 

 

 

de geestesnatuur van ondernemend leiderschap